Перейти до основного вмісту

Психологія — що це. Історичне становлення науки

 Психологія є одним із навчань, яке досліджує психічні закономірності людини, їхню будову, специфіку розвитку, функціонування, а також основні фактори та нюанси. Одним словом — це галузь, яка займається спостереженням психічних процесів як на усвідомленому рівні, так і на несвідомому. Наука вивчає душу людини з усіма її проявами та додатковими факторами, нюанси та логічність поведінки у матеріальному світі. Це досить важливо для якісного життя кожного з нас.

Психологія як наука з'явилася недавно, їй трохи менше ніж 150 років, але вивченням душі займалися ще за часів античності. Багато століть усі процеси, які відбуваються у психіці, досліджувалися на зрізах біології, медицини, філософії, педагогіки, і лише під кінець 19 століття психологія сформувалася як окрема самостійна наука.

Психологія та її суть

Найчастіше конкретна наука стосується не так самого життя, скільки в основному виділяє загальні особливості, які притаманні максимальній кількості людей. Це можна назвати своєрідним пошуком певних закономірностей, які дозволяють прогнозувати більшість процесів, виділяючи при цьому норму та відхилення.

Основними об'єктами, які досліджуються цією наукою, є особливості людської психіки. Це насамперед усі почуття, емоції, поставлені цілі, мотивація, уява, мислення, прийняті рішення, темперамент та інші особливості в поведінці й сприйнятті. Психологія допомагає розуміти, чим керується в тій чи іншій ситуації кожен із нас, і чому приймаються ті чи інші рішення, а також, що відбувається в нашому «внутрішньому світі».

Основна мета сучасної психології — досліджувати та розв'язувати проблеми в різних життєвих сферах діяльності. Це може бути як особисте, так і професійне життя. Сам предмет вивчає різноманітні аспекти, з якими людина стикається в процесі життя. Психологія складається з багатьох напрямів і буває:

● вікова;
● соціальна;
● сімейна;
● спортивна;
● релігійна;
● професійна;
● педагогічна;
● медична;
● юридична;
● військова.

Кожна з них вивчає особливості поведінки людини у різних галузях життя. Але серед усіх існуючих напрямів передову позицію займає загальна психологія, оскільки вона є основою для всіх.

Сьогодні ця наука стає все більш актуальною, без неї складно уявити існування людини як у домашніх умовах, так і в робочих. Саме психологія допомагає пізнавати себе, близьких та рідних людей, друзів, знайомих, а також колег. І звичайно ж, краще розуміти їхні мотиви до тих чи інших вчинків, дій.

Наука насамперед потрібна для того, щоб вибудовувати гармонійні стосунки з коханою людиною, родичами, друзями й колегами. Знання тонкощів психології допоможуть вдало провести переговори, а також збільшать можливості у сфері продажів. Психолог вчить контролювати власні емоції, уникати конфліктних ситуацій, привертати увагу співрозмовника до себе. Якщо коротко резюмувати, знання аспектів допомагає уникати багатьох помилок, вести гармонійне і щасливе життя.

Історія розвитку науки

Насправді психологія зародилася ще в давнину, але самостійною наукою стала відносно недавно. За цей тривалий час вона пройшла довгий шлях розвитку, трансформації у розумінні об'єктів, предметів та цілей. У давнину психологом вважали людину, яка знала душу, людські пристрасті та характери. Найчастіше вона використовувала власні життєві знання.

Історичний розвиток психології є досить своєрідним. Люди завжди прагнули зрозуміти оточуючих, з якими доводилося спілкуватися чи вести спільну трудову діяльність. Буденний досвід повсякчас був невіддільною частиною процесу пізнання та праці. Варто зазначити, що життєві знання всіх психічних явищ зображені в приказках та прислів'ях. В історичному розвитку виділені чотири основних періоди, які відповідають змінам уявлення про основний предмет такої науки. Це психологія:

1. Душі. Таке поняття зародилося в давнину, коли мислителі вірили в те, що існує душа, вони пояснювали цим певні життєві явища в існуванні людей. Люди вважали, що всі живі істоти мають душу.
2. Свідомості. Її виникнення припадає на 18 століття. Тоді головним предметом вважали чинники свідомості, а основним способом дослідження були особисті спостереження.
3. Поведінки. Виникає у першій половині 20 століття, де головними вже стають результати поведінки, а саме, можливість безпосереднього спостереження.
4. Психіки. Факти, принципи та механізми. Це актуальне бачення науки про основний предмет, яке було сформоване у середині XX століття.

Сучасна психологія має широку систему дисциплін:
● загальна. Розділ розробляє та вивчає узагальнену проблематику й закономірності розвитку психіки;
● пізнавальних процесів. Цей напрям вивчає основні визначення психіки — пам'ять, відчуття, уяву, мову, мислення і сприйняття;
● особистісна. Досліджує особливості психіки людини, за допомогою яких можна визначити її вчинки, дії та поведінку.

На сьогодні психологія є складною та багатогалузевою наукою, яка містить понад сто окремих напрямів.

Ефект психотерапевта в онлайн режимі

Існує думка, що онлайн сеанси психотерапії менш ефективні, ніж особисті зустрічі. Але клінічні дослідження, які проводяться протягом багатьох років, показують зворотний результат. Вчені дійшли висновку, що онлайн-терапія має не меншу ефективність, у порівнянні з особистим відвідуванням психотерапевта, а в деяких ситуаціях навіть перевершує особистий контакт. На це суттєво впливає низка факторів:

● відсутність витрат на дорогу;
● економія часу;
● сеанс у зручний для клієнта час;
● комфортні умови перебування (домашня атмосфера);
● значна гнучкість та недоторканне особисте життя клієнта.

Консультації проводяться на різних платформах: Zoom, Facebook, Telegram, Viber, Whatsapp — для цього необхідно мати якісний доступ до інтернету. Зазвичай використовують відеоформат спілкування, але за бажанням можна проходити терапію за допомогою голосових повідомлень або онлайн чату. У кожного є можливість підібрати зручний для себе спосіб спілкування.
У складних обставинах сьогодення онлайн консультації можуть стати реальним виходом для людей, які потребують професійної допомоги. Особливо для тих, хто вимушено залишив рідні будинки та квартири, живе у сільській місцевості або віддалених районах, де немає можливості отримувати допомогу шляхом особистого контакту. Таку допомогу можливо отримати на Платформі онлайн-психотерапії pleso.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️