Перейти до основного вмісту

Емоційне вигорання: як подолати

 Інтенсивне та метушливе сьогоднішнє життя як на роботі, так і вдома не залишає часу на повноцінний відпочинок.

На роботі завжди горять терміни, вимогливе начальство, конфліктна атмосфера в колективі, домашні турботи та проблеми, та ще й усе посилилося карантинними суворими обмеженнями, які порушили звичний розпорядок кожного. Занадто інтенсивний життєвий ритм, відмова від власних бажань, робота на знос при постійному прагненні виконувати все з максимальною досконалістю призводять до внутрішнього вигорання.

Основними симптомами даного стану є: роздратування, агресивність, перманентне почуття фізичної та моральної втоми, улюблене заняття вже не приносить радості. З такого стану складно вийти самостійно. Як правило, потрібна допомога спеціаліста, а саме консультація психолога-психотерапевта-коуча.

Хто схильний до вигорання та його симптоматика

Ще донедавна основною категорією, яка була максимально схильна до вигорання, були люди з «допомагаючих професій»: вчителі, вихователі, лікарі, психологи, соціальні працівники. Сьогодні до нього схильні практично всі, особливо це стосується жителів мегаполісів та великих міст. До того ж свій негативний відбиток наклали суворі карантинні обмеження. Тому психотерапія онлайн сьогодні стає єдиним порятунком.

Але цей стан не завжди пов'язаний з роботою. Причинами емоційного вигорання у повсякденному житті часто стають:

  • сімейні взаємини у юному віці, коли дитина приймає модель відносин своїх батьків, а також певні настанови та традиції;

  • мами, які виховують маленьких дітей чи наглядають за хворими родичами;

  • люди із систематичним недосипанням, частим вживанням алкоголю;

  • регулярний інтенсивний ритм життя або щоденне рутинне проведення часу, коли кожен день схожий на попередній;

  • відсутність спілкування з друзями та знайомими, повна ізоляція від суспільства;

  • постійне почуття страху та тривоги.

Багато хто звик вважати такий стан втомою. Але насправді це абсолютно різні поняття. Від утоми можна відновитися за кілька днів: відіспатися, вимкнути телефон і не вирішувати робочі моменти, сходити на тренування, почитати улюблену книгу, вирушити в ліс, на озеро. Всі ці дії допомагають сповнитися силами. У ситуації емоційного вигорання цього недостатньо. На жаль, згодом воно може лише посилюватись, і в таких випадках консультації психолога необхідні.

Як розпізнати синдром емоційного вигорання. Розглянемо його основні психологічні ознаки:

  • постійне безпричинне внутрішнє занепокоєння;

  • підвищується нервозність;

  • почуття спустошеності та самотності;

  • часте роздратування та злість.

Також варто звертати й на поведінкові симптоми:

  • часто сняться кошмарні сни;

  • стає дедалі важче приймати рішення;

  • порушується концентрація;

  • відсутнє бажання працювати або щось робити;

  • відчуття порожнечі у голові.

За наявності симптомів не варто чекати, що це минеться саме по собі. Не всі здатні впоратися самостійно з цією проблемою, і ситуація може посилюватися, тому психологічна консультація може стати єдиним правильним рішенням та виходом із СЕВ.

Як боротися з вигорянням

Щоб розпочати дії, спрямовані на боротьбу, спочатку потрібно встановити першопричину нинішнього стану. А це, на жаль, самостійно зробити практично неможливо. Причини можуть ховатися як у робочих моментах, так і у повсякденному житті. Але є кілька прийомів, які здатні допомогти:

  • учімося любити себе;

  • всі робочі моменти залишаємо за порогом роботи та не несемо їх додому;

  • починаємо займатися спортом;

  • приділяємо сну більше часу.

Це найменше і не надто складне, що можна зробити для власного організму. Але якщо ефект відсутній, варто звертатися за допомогою до фахівця. Сьогодні досить актуальні консультації психолога онлайн. Він допоможе не тільки розібратися в собі, насамперед встановить причину, що призвела до такого стану. А знаючи її, легше з нею боротись. Якщо застосовувати сучасні практики та методи, робота буде ефективнішою, і життя обов'язково засяє новими яскравими фарбами та повернеться у звичайний, активний ритм.

Але тут виникає резонне питання: «Де знайти хорошого фахівця, щоб насправді отримати результат?» Пропозицій послуг сьогодні дуже багато, як і багато шансів натрапити на шахрая та шарлатана.

Українська платформа психології Плесо зайшла на ринок, голосно заявивши про себе та свою діяльність. Тут працюють лише професіонали з великим досвідом роботи у цьому напрямку. Вони постійно підвищують свою кваліфікацію, беруть участь у різних семінарах та тренінгах, і звичайно ж володіють усіма сучасними методиками.

Послуги надаються лише у режимі онлайн. І що найважливіше, кожен бажаючий має можливість пройти спеціальний тест, за результатами якого пропонується повний перелік спеціалістів. З них самостійно вибираєш відповідного.

Тут передбачені такі собі відеолистівки, завдяки яким з'являється можливість познайомитися з кожним фахівцем, дізнатися про нього цікаву інформацію. Сеанси проводяться у відомій та зручній системі Zoom.

Психотерапевт онлайн сьогодні дуже затребуваний та популярний. Це не погіршує процес консультації жодним чином. Сеанси проводяться індивідуально у зручний для клієнта час, використовуються всі найсучасніші методики, які, до речі, можна обирати самостійно. При цьому заощаджуються час і гроші на довгий і тяжкий шлях до фахівця.

Важливо зрозуміти, що не в усіх ситуаціях можна справлятися самостійно та визнати те, що є необхідність у допомозі спеціаліста. Адже якщо ситуацію відпустити на самоплив і не вирішувати її, проблеми тільки посилюватимуться. А це відбиватиметься не лише на психологічному здоров'ї, а й на якості життя в цілому. Бережіть себе та своє здоров'я!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️