Перейти до основного вмісту

Що потрібно знати про панічну атаку

 Сучасне населення у всьому світі на сьогоднішній день досить часто зазнає панічних атак, особливо це стосується жителів великих міст та мегаполісів. До всіх існуючих причин, які сприяють появі ПА, додалася ще одна – війна. Проведення бойових дій в Україні стало основною причиною частого прояву даного захворювання. У такому стані люди не можуть своєчасно реагувати на загострені ситуації, а це досить небезпечно.


До того ж сильні та постійні стресові ситуації сильно виснажують людську психіку. Тому дуже важливо розуміти і знати, як боротися із таким станом в екстремальних умовах, коли немає можливості звертатися до фахівців і потрібно розраховувати лише на власні сили, щоб вберегтися від небезпеки та вижити.

Стан панічної атаки – що це?

Сьогодні ми всі зіткнулися з абсолютно новою і шокуючою ситуацією. Кожен із нас на тлі подій, що відбуваються, втратив контроль над власною безпекою, життям. Регулярні стресові ситуації змушують нас відчувати страх, шалену тривогу за себе, дітей, близьких та друзів. Майже миттєво ми стали схожі на оголений нерв. Такий стан досить небезпечний, оскільки і у таких виснажливих і страшних ситуаціях потрібна швидка реакція, холодний розрахунок, щоб у потрібний момент правильно зреагувати на події, що відбуваються.

Панічна атака - це раптовий напад яскраво вираженої та незрозумілої тривоги, який супроводжується вегетативним порушенням в організмі. Це може бути прискорене серцебиття, ядуха або стан нестачі повітря. Воно може бути навіть тоді, коли людина спить. Варто зазначити, що не можна не брати до уваги такі напади, оскільки вони дуже небезпечні для здоров'я і можуть призвести до розвитку серйозних психологічних патологій. Всі лікарі світу одноголосно визнали її серйозним порушенням, яке обов'язково потребує лікування.

Як правило, такий стан проявляється несподівано, і людина відчуває певний переворот у психофізичному та емоційному стані. Він відчуває неймовірну вразливість, безпорадність у великому неконтрольованому та загрозливому світі.

Симптоми панічної атаки

Сьогодні досить складно назвати основну причину виникнення нападу тривожності та страхів. Докладно ця проблема на сьогоднішній день не досліджена. Але на думку фахівців, напади панічної атаки часто відбуваються на тлі сильних емоційних потрясінь або великих навантажень. Тому найчастіше такі явища дуже часто виникають у спортсменів професійного рівня та жінок, які виношують дитину. Але багато епізодичних випадків, коли явні причини відсутні.

У момент нападів стрімко викидається адреналін, гормон, який відповідає за рефлекс організму на певну небезпеку, і одночасно запускається захисний механізм, який готує людину до певних дій. При цьому частішає серцебиття та дихання, провокуючи при цьому властиві симптоми:

● Тривожність, страх;
● Тремтіння у тілі;
● Кружіння голови;
● Підвищується чи знижується артеріальний тиск;
● Оніміння верхніх та нижніх кінцівок;
● Відчуття ознобу, спеки та пітливості;
● Загальний стан пригніченості;
● Здавленість грудей та різка нестача повітря;
● Часте сечовипускання або розлад ШКТ.


Але варто знати, що ряд симптомів притаманні й іншим захворюванням, тому для правильного діагностування краще звернутися до фахівця. У разі підтвердження діагнозу пацієнту варто відповідально поставитися до цієї ситуації та обов'язково вдатися до допомоги психолога. Чим швидше спеціаліст надасть необхідну допомогу, тим менше шансів, що ПА переросте у затяжний розлад.

У багатьох виникає цілком логічне питання – скільки триває панічна атака. Оскільки це непередбачуване та раптове явище, його тривалість становить від п'яти до двадцяти хвилин, але основна симптоматика досягає піку у середньому за десять хвилин. Тому необхідно діяти дуже швидко, щоб максимально пом'якшити симптоми. Для цього корисно знати загальну інформацію, як зупинити панічну атаку та основні методи самодопомоги:

● Якщо є хтось поруч, варто розповісти людині про свої відчуття;
● Важливо застосовувати вправи, які заспокоюють дихання: вдих носом, видих ротом або повільно вдихати і видихати, рахуючи при цьому до п'яти. Важливо не роботи це швидко, бо інакше панічна атака може посилитися;
● Можна спробувати зосередитися на своїх почуттях або будь-якому предметі у полі зору і покуштувати м'ятну цукерку, жуйку, або просто доторкнутися до чогось м'якого.


Всі перелічені способи самодопомоги несуть строго рекомендаційний характер, їхня мета лише полегшити симптоми. Важливо пам'ятати, що самі собою напади не несуть небезпеки і обов'язково проходять. Головне звертати увагу на їхню частоту, а вона у кожного може бути різною. Все суто індивідуальне. Це може бути один раз протягом життя, а може повторитись чотири рази на тиждень. Чим частіше вони виявляються, тим небезпечніше це стає для людини, і без допомоги фахівця тут уже не впоратися, оскільки все може закінчитися затяжною депресією та фобіями.

Напади панічної атаки іноді вимагають не лише психотерапевтичної допомоги, але й застосування лікарських засобів. У цьому випадку рекомендується звернутися до кваліфікованого лікаря, який надасть консультації та рекомендації щодо вибору ліків для покращення результатів терапії. 

У випадку, коли довелося стати свідком ПА у людини, що знаходиться поруч, важливо не залишати її однієї, підтримати і дати зрозуміти, що вона не одна і їй готові допомогти. Необхідно розмовляти із ним, говорити добрі та теплі слова, акцентувати увагу на тому, що це явище тимчасове і скоро минеться. Найкраще відволікати його дружніми, позитивними розмовами. За потреби варто застосувати методи заземлення. Для цього людину потрібно посадити у крісло, щоб вона змогла впертися ногами у підлогу.


Основні фактори, що сприяють ПА та її лікування

Жодна хвороба не виникає просто так, кожна із них має свою основу. Це стосується і панічної атаки, яка може виникати за певних факторів:

● Навколишнє середовище сповнене невизначеностей. Це можливо проведення військових дій, пандемія, зміна клімату, непередбачувані події економіки. У нашому соціумі небезпека стала головним чинником;
● Усвідомлення того, що світ зовсім не такий, яким він був у нашій уяві. Найчастіше це пов'язано з установкою батьками певних систем цінностей, поведінки, сенсу життя;
● Відчуття гострого почуття самотності.


При поодиноких випадках виникнення ПА людина здатна впоратися із проблемою самостійно. Але якщо регулярність цього стану частішає, необхідно вдаватися за допомогою сучасної психіатрії, яка може лікувати будь-яку стадію захворювання двома способами: медикаментозним та психотерапевтичним.

Наслідки панічної атаки

У кожного панічна атака відбувається по-різному, і складно припустити, як та чи інша людина поводитиметься, як і те, що важко зрозуміти які способи вона буде застосовувати, щоб впоратися із цим станом. Тому ніхто не зможе точно передбачити які можуть бути наслідки ПА. А вони можуть бути абсолютно різні, адже кожен із нас це індивідуальність.

На випадки, що часто повторюються, людиною виробляються певні методи, якими вона зводить стрес до мінімуму. Але правильніше буде звернутися до фахівців, які зможуть проконсультувати, як подолати панічні атаки, а також допоможуть прибрати всі негативні наслідки цього стану.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️