Перейти до основного вмісту

Що таке психотерапія і навіщо відвідувати психотерапевта

 Класичне відвідування лікаря для кожного з нас є природною і звичайною справою, але коли мова заходить про психотерапевта — це дещо незвично, а іноді й соромно.

Дуже важливо усвідомлювати, що психотерапевт - це не лікар, а людина, яка може допомогти нам зрозуміти особливості нервової системи, побудувати у безпечному просторі із професіоналом здоровий тип взаємодії, який можна буде транслювати не тільки стосовно самого себе, а й стосовно інших людей, що нас оточують.
Для когось це буде взагалі першим досвідом адекватних стосунків, в яких вас підтримують та приймають, адже не кожен ріс у люблячій родині, мав безпечне середовище у школі, на роботі.
Ваше психологічне благополуччя не менш важливе, ніж фізичне здоров'я. Й психотерапевт - це фахівець, що може навчити вас про себе дбати.

Через проблеми, що відбуваються в сім'ї, на роботі, з коханими та рідними, людині властиво стикатись із психологічними труднощамі, і, відповідно, вона починає страждати.

Це призводить до загального погіршення фізичного стану: частий головний біль, погане самопочуття, швидка стомлюваність, поганий сон, апетит, дратівливість. Життя огортається у сірі відтінки. В таких випадках хочеться отримати рекомендацію, як правильно вчинити у тих чи інших життєвих обставинах. Але не кожен у цій ситуації може вислухати, допомогти й підказати, оскільки сам має безліч власних проблем та й бачення всієї картини може кардинально відрізнятися. З такого замкненого кола завжди допоможе вийти психотерапевт.


Поняття психотерапії


Шлях психотерапії тривалий. Він може тривати кілька місяців чи років. Все залежить від того, з якими труднощами стикається людина, та яку інтенсивність стресу загалом вона може витримати. Процес психотерапії складний і спрямований у глибину. Терапія працює з підсвідомістю та з тими проблемами, які дошкуляють упродовж всього життя або, принаймні, досить тривалий період.

Психотерапія — це насамперед комплекс вербальних і невербальних психологічних впливів на психіку, а через неї на людський організм.

Робота не полягає лише у звичайних «душевних» розмовах чи сповідях. Насамперед це структурований, цілеспрямований, та планомірний процес допомоги у різних важких життєвих ситуаціях. Тому така терапія потребує набагато більше часу, ніж звичайна психологічна консультація.
Співпраця з психотерапевтом потрібна для глибокої безпечної та ефективної роботи з вашою особистістю на всіх рівнях: і тих, що ви усвідомлюєте, й тих, що глибоко вкорінились. Як правило, психіка вибудовує складний захист у вигляді так званих блоків — заперечень та витиснень, які важко помітити та змінити самостійно. З ними потрібно проводити роботу обережно. Насамперед їх необхідно досліджувати, і лише коли психіка буде у стані готовності — знімати. Адже поява таких блоків має певну причину.
У момент зняття захисту виявляються справжні та глибокі причини проблем, що виникли сьогодні. Після процесу дослідження настає безпосередній етап роботи. Вона направлена на кожний з блоків, тому терапія завжди має індивідуальний план дій. Як правило, відбувається «проживання» минулих негативних подій, такий собі «перезапис» попереднього досвіду під керівництвом, контролем та захистом спеціаліста. Так людина навчається приймати нові рішення, виходячи зі своїх знань та нового досвіду.

Основні причини для відвідування психотерапевта

З моменту народження кожна людина виховується у певному середовищі, всотуючи його з перших моментів свого життя. Поведінка батьків та близького оточення безпосередньо відбивається на подальшому житті маленького індивідууму. Суворість, обмеження, жорстокість накладають негативний відбиток на дитячу психіку, що в майбутньому створює людині безліч проблем для комфортного існування в соціумі.є

Дитина зростає і все життя відчуває певний дискомфорт, вона вважає себе безвинно винною скрізь і в усьому, її свобода обмежується певними заборонами або ж докором совісті. Такі вбудовані моделі суттєво впливають на подальше життя.

Коли людина з таким минулим бажає жити щасливим та повноцінним життям, щоб їй не заважали внутрішні обмеження, певні блоки й комплекси, складно обійтися без допомоги спеціаліста. Психотерапія необхідна для того, щоб викорінити всі наслідки травматичного минулого досвіду й навчитися існувати у новій реальності, де повністю усвідомлюєш власні можливості та обираєш для себе найважливіше: керувати своїм життям, й дивитись на світ без переконань з травматичного чи болісного минулого.
Глибока робота дозволяє позбавлятися некомфортних почуттів — тривожності, дратівливості, страху, туги, внутрішньої самокритики. Сам процес психотерапії спонукає на отримання нового досвіду у взаєминах, дозволяє відчувати свою значущість, вибирати власну роль, а також заявляти про свої потреби. Іншими словами, людина вчиться жити в гармонії з оточуючими людьми та з собою, при цьому не завдавати шкоди людям, які її оточують, вона починає брати активну роль у власному житті. Й це надбання є найбільш цінним результатом психотерапії.
Психотерапевт виконує роль «стороннього спостерігача» і водночас допомагає розглядати та оцінювати проблеми з різних боків. Зберігаючи нейтралітет та не приймаючи будь-яку сторону, він не залучається до процесу переживань свого клієнта. Для успішного психотерапевтичного альянсу між клієнтом та фахівцем важливим є не тільки добровільне усвідомлення того, що необхідна допомога фахівця, але й якість терапевтичних стосунків.

Існує чотири обов'язкові рівні:

1. Когнітивний. У процесі спілкування за допомогою мислення обидві сторони обмінюються власними думками. Неадекватні переконання, когнітивні викривлення часто є причиною надмірної самокритики або неадекватних очікувань стосовно себе й людей довкола. Психотерапевт допомагає виявити подібні думки, та змінити їх.

2. Емоційний. Вони тісно взаємно пов'язуються з почуттями, тому, досліджуючи їх, відбувається безпосередній вплив на мислення.

3. Рівень поведінки. Завдяки успішному процесу терапії у людини змінюється поведінка. Це основний індикатор, який вказує на зміни, що відбулися в людині, оскільки почуття і думки неможливо побачити.

4. Тілесний. Людське тіло досить складний механізм, у якому жоден процес не відбувається просто так. Все дуже взаємопов'язане — психологічний стан тісно пов'язаний з усіма органами, і навіть системами. Якщо психіка не здорова, це тягне за собою фізичну недугу.

Основу психотерапії становить контакт, тому варто серйозно поставитися до вибору спеціаліста

Він має бути не лише професіоналом. Важливо відчувати себе поряд з ним комфортно. Кожен сеанс схожий на окреме наукове дослідження, у якому передусім аналізуються обставини, роль клієнта в них, його відчуття, прийняті рішення, результативність цієї ситуації. Таким чином приходить розуміння того, що відбувається, і яким чином це можна змінити, щоб це позитивно вплинуло на життя клієнта загалом.

Ефект психотерапевта в онлайн режимі

Існує думка, що онлайн сеанси психотерапії менш ефективні, ніж особисті зустрічі. Але клінічні дослідження, які проводяться протягом багатьох років, показують зворотний результат. Вчені дійшли висновку, що онлайн-терапія має не меншу ефективність, у порівнянні з особистим відвідуванням психотерапевта, а в деяких ситуаціях навіть перевершує особистий контакт.

На це суттєво впливає низка факторів:

● відсутність витрат на дорогу;
● економія часу;
● сеанс у зручний для клієнта час;
● комфортні умови перебування (домашня атмосфера);
● значна гнучкість та недоторканне особисте життя клієнта.

Консультації проводяться на різних платформах: Zoom, Facebook, Telegram, Viber, Whatsapp — для цього необхідно мати якісний доступ до інтернету. Зазвичай використовують відеоформат спілкування, але за бажанням можна проходити терапію за допомогою голосових повідомлень або онлайн чату. У кожного є можливість підібрати зручний для себе спосіб спілкування.

У складних обставинах сьогодення онлайн консультації можуть стати реальним виходом для людей, які потребують професійної допомоги. Особливо для тих, хто вимушено залишив рідні будинки та квартири, живе у сільській місцевості або віддалених районах, де немає можливості отримувати допомогу шляхом особистого контакту. Таку допомогу можливо отримати на Платформі онлайн-психотерапії pleso.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️