Перейти до основного вмісту

Що, таке "Емоційний контейнер"

 


Емоційний контейнер — цікава концепція в психотерапії, яка вдало ілюструє нашу емоційну здатність.

Візуалізуючи свою свідомість як контейнер, ми можемо візуалізувати, скільки місця у нас для гарного, поганого, зручного, незнайомого тощо.


Уявімо, що метафоричний в такому випадку контейнер — це простір: фізичний, емоційний чи будь-який інший. Тут ми можемо досліджувати дискомфорт, невизначеність, наші бажання тощо з урахуванням певних обмежень.

А тепер уявіть, що є певні кордони нашого контейнера, де ми зберігаємо всі свої ментальні скарби. Є те, про що ми піклуємося всередині контейнеру. А є те, що знаходиться й поза ним

За межами контейнера — інші люди зі своїми очікуваннями, життям, ідеями, досвідом.

А всередині контейнеру — наш особистий досвід, відчуття безпеки, вибір

Всередині контейнера ми можемо дослідити, чи потрібно нам робити "ревізію" своїх емоцій? Або просто потрібно відчути себе в безпеці? І якщо так, то що допомогло б нам почувати себе безпечніше? Відповідь лежить в іншій людині, навколишньому середовищі, чи вже всередині нас?

Ідея контейнера гарна й тому, що він може зростати разом з нами. Тобто нам не потрібно всі свої емоції та переживання намагатися вмістити в нього, як у валізу.

Навпаки — ми можемо розширювати простір нашого контейнера разом з нашим особистісним розвитком

Як зрозуміти, що наш контейнер збільшується?

Це відбувається тоді, коли ми здатні до саморефлексії. Коли наші емоції та в цілому внутрішній стан не вибиває нас з колії. В такі моменти ми відчуваємо, що можемо зупинитися, проаналізувати свої емоції та думки, коли не хочемо повної ізоляції, відокремлення.

Ваш ріст може відбуватися повільно, так само як й ріст вашого контейнера. Ніякі зміни не відбуваються раптово. Так само як й малюки не починають ходити з народження.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️