Перейти до основного вмісту

Вплив стресу на сон

💤 Стрес часто впливає на якість і тривалість сну. Стрес може мати серйозний вплив на фізичне та психічне здоров’я. 

Експерти рекомендують людям спати 7–9 годин на добу, залежно від віку та інших факторів.

💤 У людей стрес може спричинити вивільнення гормонів, таких як адреналін і кортизол. Ці гормони підвищують частоту серцевих скорочень для ефективної циркуляції крові для життєво важливих органів і м’язів, готуючи організм до негайних дій, якщо це необхідно.

💤 Одним із наслідків стресу є те, що він може викликати недосипання або безсоння. Часте перебування в стані підвищеної збудженості може затримати настання сну і викликати швидкі тривожні думки вночі. Недостатній сон може викликати подальший стрес.

Знижуючи рівень стресу ввечері перед сном, багато людей можуть покращити тривалість і якість сну.

❗️ Наведені нижче зміни способу життя можуть допомогти зменшити стрес:

🧘 Медитація усвідомлення — це техніка релаксації, яка спрямована на те, щоб люди краще усвідомлювали теперішній момент. Мета полягає в тому, щоб визнати всі думки, почуття та відчуття, що відбуваються всередині і поза тілом, не реагуючи на них.
Практика усвідомленості за 10–30 хвилин перед сном може бути ефективним методом зниження стресу та покращення сну.

🏋️ Фізичні вправи є корисним інструментом для покращення психічного здоров’я та благополуччя, а також надання фізичних переваг. Вплив фізичних вправ на психологічне самопочуття може зробити його підходящим засобом лікування тривоги та розладів, пов’язаних зі стресом, зменшуючи необхідність застосування інших методів лікування.
Фізичні вправи мають прямий вплив на покращення якості сну у людей старше 40 років, які мають проблеми зі сном.

💤 Зменшити стрес може бути дуже складно. Важливо визначити джерело стресу, який часто пов’язаний з роботою чи стосунками. Хоча ці проблеми можуть бути важкими та повільними для вирішення, усунення джерела стресу є життєво важливим для покращення стану.

💤 Дуже важливо, щоб люди, які мають проблеми зі стресом або недосипанням (безсонням), не намагалися вирішувати ці проблеми самостійно.

💤 Фахівці з психічного здоров’я ( психіатр, психотерапевт, консультанти) можуть надати допомогу та настанови, а друзі та члени сім’ї можуть запропонувати додаткову підтримку.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️