Перейти до основного вмісту

Емоційне вигоряння: які симптоми та як собі допомогти

Втома, тривога, збільшення навантаження на роботі та вдома, відсутність відпочинку, безробіття та безгрошів’я стали частиною нової реальності багатьох людей. Усе це може стати причиною або поглибити емоційне вигорання. 

🧏 ЯКІ СИМПТОМИ ВИГОРАННЯ? 

За Міжнародною класифікацією хвороб, вигорання – синдром, що виникає внаслідок хронічного стресу на робочому місці. Це важкий стан, пов’язаний із перевантаженням у регулярній діяльності. Перевантаження виникає, коли немає своєчасного відпочинку.

Серед його найпоширеніших симптомів: 

👉втрата енергійності, поява відчуття виснаження;

👉підвищення психологічного дистанціювання від роботи, негативні та песимістичні думки про роботу;

👉зниження професійної активності.

Для вигорання характерне відчуття емоційного виснаження, втрата цікавості, мотивації до роботи, небажання і відсутність сил займатися постійною діяльністю, часті конфлікти з колегами, байдужість, незадоволення як собою, так і своїми досягненнями. 

Вигорання можуть супроводжувати фізичні зміни: 

👉відсутність апетиту; 

👉нудота;

👉шлункові захворювання;

👉більша схильність до застуд.

Такий стан також підвищує ризик: 

🌀гіпертензії (високого артеріального тиску), що може спричини хвороби серця; 

🌀набору ваги; 

🌀безсоння; 

🌀передчасного старіння; 

🌀тривоги;

🌀депресії.

12 СТАДІЙ РОЗВИТКУ ВИГОРАННЯ⤵️

Вигорання є не раптовим, а тривалим процесом. Психологи Герберт Фройденбергер та Гайл Норт називають 12 стадій його розвитку: 

1️⃣Надмірне бажання, амбіції. Характерно для людей, які починають нову роботу або беруться за нове завдання. Надмірні амбіції можуть стати першопричиною вигорання.

2️⃣Змушування себе працювати більше.

3️⃣Нехтування власними потребами. Людина починає, наприклад, жертвувати сном, регулярною фізактивністю, повноцінним харчуванням.

4️⃣Зміщення точки конфлікту. Замість усвідомлення та визнання, що людина сама змушує себе працювати на максимум, вона починає звинувачувати у власних проблемах керівника, колег чи робочі вимоги.

5️⃣Відсутність часу на потреби, не пов’язані з роботою. Людина віддаляється від сім’ї та друзів. Запрошення на вечірки, у кіно, на побачення стають обтяжливими, а не приємними.

6️⃣Заперечення. Нетерпіння до людей довкола зростає. Замість того, щоб брати відповідальність за власну поведінку, людина звинувачує інших в ліні та некомпетентності.

7️⃣Дистанціювання. Людина все більше віддаляється від сім’ї, друзів та соціуму загалом.

8️⃣Поведінкові зміни. Людина на шляху до вигорання може стати більш агресивною, безпричинно кидатися на близьких. 

9️⃣Деперсоналізація. Відчуття відірваності від власного життя та здатності його контролювати.

1️⃣0️⃣Внутрішня порожнеча або тривога. Аби впоратися з цими відчуттями, людина може почати вживати наркотики, грати в азартні ігри або переїдати.

1️⃣1️⃣Депресія. Життя втрачає сенс, людина відчуває безнадійність.

1️⃣2️⃣Психічний або фізичний колапс. Це може вплинути на здатність справлятися. Може знадобитися меддопомога.

‼️Емоційне вигорання зазвичай пов’язують саме з робочою активністю. Проте людина може вигоріти в будь-якій діяльності, якій присвячує багато часу й не має можливості відновитися. Наприклад, вирізняють материнське вигорання, яке виникає через те, що матір проводить з дитиною 24 години на добу 7 днів на тиждень і майже не мають часу на відпочинок.   

🧏 ЯК ВИХОДИТИ З ВИГОРАННЯ

Вигорання не трапляється раптово. Зазвичай люди невипадково опиняються у крайній точці. Вони довго і вперто не реагують на сигнали як власного тіла, так і психіки, які повідомляють про необхідність відпочинку. 

Тому важливо:  

1️⃣ставитися до часу як обмеженого ресурсу. Дотримуватися чіткого розпорядку роботи і відпочинку, не відповідати на роботі листи / дзвінки у неробочий час. 

2️⃣запитувати себе "Чи не занадто я перфекціоніст?" та:

👉припинити забагато вимагати від себе;

👉не соромитися говорити "ні", відмовлятися від додаткових навантажень;

👉виділяти час для відпочинку.   

3️⃣делегувати обов’язки

4️⃣прибрати стрес-фактор, бо людина може відпочивати, все одно сильно і постійно тривожитися. Як наслідок відпочинок не матиме необхідного ефекту, а вигорання тільки посилюватиметься. 

5️⃣варто усвідомити і визнати, коли ви не у змозі впоратися зі своїм станом самостійно і звернутися до спеціаліста - психолога / психотерапевта.  

Важливо зрозуміти причини вигорання: як ви дозволили собі настільки знехтувати собою ж. Якщо річ у внутрішніх причинах (перфекціонізм; завищений рівень відповідальності тощо), зміна роботи не дасть необхідного ефекту. Якщо ж причиною вигорання став саме токсичний робочий колектив/керівник, тоді найкращим рішенням буде звільнення та пошук нової роботи. 

☝️І головне: найчастіше на відновлення потрібно не менше, ніж половина часу, який людина не відпочивала та нехтувала своїми потребами.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️