Перейти до основного вмісту

Як зрозуміти, що час йти до психолога?


 Сама постановка питання, сам факт його зародження у вас усередині говорить про те, що психотерапевт, швидше за все, потрібний. Всі ми носимо в собі непрожиті конфлікти, і коли вони загострюються, починаємо відчувати невиразне хвилювання, виражене, крім іншого, і в таких питаннях.

Втім, це філософія. Якщо винести її за дужки, то можна виділити кілька цілком конкретних ознак, які допоможуть зрозуміти, що допомога психотерапевта, як мінімум, не завадить.

 

Отже.

1. Постійне почуття провини

Уявіть просту ситуацію – вас викликає начальник. Ви не знаєте, навіщо і з якого питання, проте всередині у вас все стискається, і ви починаєте судомно думати, в чому саме завинили.

Або, скажімо, так – ви з'ясовуєте стосунки зі своїм партнером, проте одразу ж губитеся, бо той буквально у двох-трьох реченнях переконує вас, що ваша позиція не має права на існування і що у всьому винні саме ви (знову).

Якщо ці ситуації вам знайомі, то психотерапевт може виявитися дуже доречним, тому що це означає, що всередині у вас засіло сильне почуття провини та власної неадекватності.

Погодьтеся, цікаво було б розібратися, звідки воно у вас узялося.

 

2. Відчуття, що ви займаєтеся не тим

...А також, що ваш партнер не такий, робота не та, квартира якась не така, і що взагалі ви живете чиїмось чужим, взятим напрокат життям.

 

3. Постійна прокрастинація

Про це багато говорилося за останні кілька років, проте ніхто так і не сказав найважливішого: прокрастинація – це не проблема, а її симптом. Це не вірус грипу, який можна підхопити в громадському транспорті і потім від нього вилікуватися, але якийсь постійний стан, викликаний збоєм у психічній структурі. Складання списків справ, тайм-менеджмент чи просте напруження волі тут не допоможуть. Прокрастинація означає, що ви або не бачите сенсу в тому, що ви робите, або носите заборону на успішну діяльність.

Ця заборона міститься у вас і призводить до того, що будь-яка дія, здатна призвести до відокремлення від батьків (читай: будь-який прояв самостійності) сприймається як щось небажане або навіть небезпечне. І коли ви в черговий раз сідаєте за маркетинговий план або збираєтеся отримувати автомобільні права, у вашому несвідомому лунає цей окрик - не відходь занадто далеко.

 

4. Почуття тривоги та страху

Відставимо крайні випадки, виражені в панічних атаках (точно потрібен психотерапевт) і зосередимося на звичайній тривозі. Наприклад, перед важливою зустріччю. Або перед побаченням. Або перед походом на вечірку. Здавалося б - що такого, ну хвилююсь, так. Не можу двох слів пов'язати у розмові з незнайомою людиною. Ну я просто сором'язливий, це якоюсь мірою навіть мило.

Це все так. Проте спробуйте поставити собі просте запитання. Що викликає у вас тривогу? Можливо, ви боїтеся здатися не таким класним, як би вам хотілося? А чому для вас важливо бути класним – настільки важливо, що у вас руки трясуться? І чому це бажання переслідує вас завжди і скрізь? Чому воно стало частиною вашого життя?

Не знаєте.

А з психотерапевтом – дізнаєтесь.

 

5. Проблеми у відносинах

Ви закохуєтесь, але втрачаєте інтерес, як тільки розумієте, що почуття взаємні. Ви схильні обирати емоційно недоступних партнерів. Ваші симпатії завжди спрямовані на тих, хто вже перебуває у стосунках. Вам здається, що якщо ви полюбили, то між вами та об'єктом кохання не повинно бути жодних секретів, кордонів і що, взагалі, ви повинні відразу злитися в одне сяюче ціле і жити потім щасливо і вічно.

Варіантів може бути безліч, але сенс завжди один – невирішений дитячий конфлікт, який ви намагаєтесь відтворити у дорослому житті.

Варіантів – мільйон. Але, погодьтеся, дуже цікаво, зрозуміти, який з них – ваш.

 

6. Патологічна незадоволеність своєю зовнішністю

Ні-ні, це абсолютно нормально - час від часу дивитися в дзеркало і знаходити якісь недоліки в зовнішності. Однак якщо ця думка переслідує вас невідступно, якщо вона, як це часто буває, розходиться з реальністю (а ми всі знаємо людей, які чудово виглядають, але при цьому відчувають безліч комплексів), то це означає, що хтось засадив у вас сильне невдоволення собою. Хто саме? Навіщо? Чому?

До психотерапевта.

 

7. Надмірна дратівливість

Вас виводить із себе людина, яка йде попереду вас надто повільно. Ви не можете заснути, тому що ваш партнер, сплячий поряд, дихає надто голосно. Ви закочуєте очі, коли вам дзвонить мама.

Все це говорить про величезну кількість агресії, що накопичилася у вас усередині і не знаходить свого природного виходу. Звідки вона там взялася?

І в цьому вам допоможе психотерапевт.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️