Перейти до основного вмісту

7 підказок для батьків хлопчиків



Як виховувати синів? Як допомогти їм пережити життєві труднощі і навчити говорити про свої почуття? І чи правильне твердження «хлопчики не плачуть?». Про те, як виховати гідного чоловіка поговоримо в цій статті.
Психологи стверджують, що якщо намагатися відповідати стереотипам і пригнічувати власні емоції, то це призведе до саморуйнування. Суспільство нав’язує нам стереотип, що хлопчики повинні приховувати свої почуття, але ж це заважає їм зрозуміти себе і робить слабкими. Хлопчики повинні рости в атмосфері розуміння, прийняття і позитиву. На жаль, багато батьків вважають, що сина можна зіпсувати ласкою і любов’ю, але це фатальна помилка.
Виховуйте, всупереч стереотипам
Синів можна виростити щирими і чуйними, якщо спочатку ставитися до них з любов’ю і довірою, створювати атмосферу близькості і захищеності, не порушуючи при цьому межі особистого простору і надавати можливості для самореалізації. У вихованні синів враховуйте наступні рекомендації:
1. Читайте книги разом.
Спільне читання – особливий процес, завдяки якому дитина вчиться дивитися на ті чи інші речі чужими очима, легше знаходить спільну мову з однолітками і співпереживає. Прочитавши один розділ, зупиніться і поцікавтеся думкою сина – як він думає, що відчуває головний герой або як йому допомогти?
2. Цікавтеся почуттями і справами синів.
Допомагайте малюку вчитися і розвиватися, піклуйтеся про нього і поважайте. Коли він виросте, йому буде простіше зрозуміти, ким він є насправді і чого хоче добитися в цьому житті. Не засуджуйте і не читайте нотацій, тоді ваш син не стане самокритичним, і його не будуть мучити сумніви, коли треба буде розв’язати складну задачу. Ваше вміння слухати допоможе виростити психологічно здорову і соціально адаптовану людину.
3. Не бійтеся показувати свою любов.
Сини, як і дочки, потребують ласки, тому частіше обіймайте і цілуйте їх. Особливо це необхідно дітям у віці від 3 до 5 років. Відчуженість батьків не зробить сина мужнім, а навпаки, спровокує потім проблеми в особистому житті. Не любіть на відстані, це велика помилка. Дітям важливо відчувати турботу і захищеність.
4. Дозволяйте синам висловлювати власні емоції.
Хлопчики теж відчувають невпевненість, печаль, страх, гнів, але часто бояться говорити про ці почуття. Створіть атмосферу довіри, якщо ваш син плаче, бо впав з велосипеда і розбив коліно, реагуйте правильно і не сваріть, інакше ви спотворите природну реакцію на біль. Пам’ятайте про те, що емоції впливають на поведінку, навчіть дитину розуміти їх цінність і управляти ними.
5. Хваліть за прояв самостійності.
Великою помилкою є навіювання хлопчикам, що головною їхньою метою повинна бути незалежність. А потім ми дивуємося, чому багато чоловіків живуть відособлено і самотньо. Не потрібно постійно контролювати дитину, стежити, як він веде себе з однолітками, оберігати від розчарувань. Важливо просто підтримувати його в будь-якій ситуації і тільки тоді вдасться виростити самостійну людину. Дозволяйте йому висловлювати свою думку і будьте готові до того, що вона може не збігатися з вашою. Вибудовуйте відносини на партнерстві, довірі, повазі і розумінні. У будь-якій ситуації можна знайти компроміс і вирішити питання без агресії.
6. Забезпечте підтримку.
Захоплюйтеся дитиною щиро, зазначивши його сильні сторони. Нехай ваш син не вміє швидко бігати, зате він відмінно готує. Нехай у нього немає здібностей до математики, зате він сам пише вірші. Покажіть дитині, що любите і приймаєте його таким, яким він є і не намагайтеся змінити його відповідно до нав’язаних стереотипів.
7. Говоріть правду.
Не брешіть синові, коли йдете в поліклініку для здачі крові з пальця, що буде не боляче. Розкажіть правду, що невеликі больові відчуття все ж будуть, але швидко пройдуть, потрібно просто трохи потерпіти. Якщо після уколу син розплачеться, не заважайте йому проявляти емоції і тим більше не кажіть, що «справжні чоловіки не плачуть», так ви тільки погіршите ситуацію. Навпаки, похваліть дитину, адже він мужньо все витримав, а плакати можна всім.
Від вас, як від батьків, багато що залежить. Надихайте дитину на нові звершення, станьте її опорою і вчіть відстоювати свою позицію, незважаючи на думку оточуючих. Хлопчики особливо добре вчаться на прикладі своїх батьків. Татусі повинні пояснювати, що плакати – це нормально, але чоловік може і стерпіти біль, так у дитини сформується поняття про мужність.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️