Перейти до основного вмісту

Як зняти психологічну напругу і позбутися роздратування або гніву.

Конфлікти часто породжують такий емоційний стан, в якому важко мислити, робити висновки або вирішити саму проблему. Однак є спеціальні прийоми, завдяки яким ви зможете зняти напругу, а також позбутися роздратування і гніву. Вони допоможуть вам продуктивно пройти через кризу, а гнів і роздратування покинуть вас. Конфлікти часто породжують такий емоційний стан, в якому важко мислити, робити висновки, підійти творчо до вирішення проблеми. При вирішенні конфліктної ситуації дотримуйтеся наступних правил:
✳️ Пам'ятайте, що в конфлікті у людини домінує не розум, а емоції, що веде до афекту, коли свідомість просто відключається, і людина не відповідає за свої слова і вчинки, за які згодом буває прикро і незручно. Тому з ділового спілкування необхідно усунути судження і оцінки, що зачіпають гідність співрозмовників, протегуючі судження і оцінки, іронічні зауваження, висловлені з почуттям погано прихованої зверхності або зневаги.
✳️ Прагніть поважної манери розмови. Такі фрази, як «Прошу вибачити», «Буду дуже вдячний», «Якщо для Вас не важко», перешкоджають формуванню у опонента внутрішнього опору, знімають негативні емоції.
✳️ Прагніть вести обговорення не з приводу займаних сторонами позицій, а по суті проблеми, грунтуючись на об'єктивних критеріях. Намагайтеся вислухати співрозмовника, так як вміння слухати - один з критеріїв комунікабельності.
✳️ Дотримуйтеся багатоальтернативного підходу. Наполягаючи на своїй пропозиції, не відкидайте пропозицію партнера, краще поставте собі питання «Хіба я ніколи не помиляюся?» Постарайтеся вислухати обидві пропозиції і подивіться, яку суму вигод і втрат вони принесуть найближчим часом і потім.
✳️ Усвідомте значущість вирішення конфлікту для себе, задавши питання «Що буде, якщо вихід не буде знайдений?» Це дозволить перенести центр ваги з відносин на проблему.
✳️ Якщо ви і ваш співрозмовник роздратовані і агресивні, то необхідно знизити внутрішню напругу, "випустити пару". Але розрядити гнів на оточуючих - це не вихід, а вибрик. Але якщо вже так вийшло, що втратили контроль над собою, спробуйте зробити єдине: замовкніть самі, а не вимагайте цього від партнера. Уникайте констатації негативних емоційних станів партнера.
✳️ Запропонуйте співрозмовнику стати на ваше місце і запитайте: «Якби ви були на моєму місці, то що б ви зробили?» Це знімає критичний настрій і перемикає гнів співрозмовника з емоцій на осмислення.
✳️ Не перебільшуйте свої заслуги і не демонструйте зверхності. Не звинувачуйте і не приписуйте тільки партнеру відповідальність за гнів і ситуацію, що виникла.
✳️ Незалежно від результатів вирішення протиріч прагніть не руйнувати відносини.

У психології проведено багато досліджень з вивчення можливостей індивідуальної і групової психокорекції конфліктної поведінки. Наведемо деякі з методів, прийомів, завдяки яким можна зняти напругу, гнів і позбутися роздратування. Перемикання на інший вид діяльності - пов'язаний з руховою активністю, що вимагає фізичної напруги, завдяки якій спалюється адреналін. Так, якщо перебуваєте на роботі, займіться якимось видом діяльності: переберіть папери; полийте квіти; заваріть чай; переставте стіл; пройдіть кілька разів в швидкому темпі по коридору; зайдіть в туалетну кімнату і потримайте 4-5 хвилин руки під холодною водою; підійдіть до вікна і подивіться на небо, дерева.

Якщо знаходитесь вдома, то постарайтеся вийти на вулицю і побігати або походити в швидкому темпі 10-15 хвилин; прийміть контрастний душ; перемийте накопичений посуд. Постарайтеся практикувати даний метод як можна частіше в ті моменти, коли відчуваєте, що втрачаєте самоконтроль. Тоді даний спосіб увійде в звичку. Крім того, постарайтеся хоча б раз на тиждень займатися справою, яка вас радує, заспокоює і приносить задоволення.

Візуалізація - подумки висловіть свої почуття і переживання або щось зробіть людині, яка викликала негативну реакцію. Він прийнятний, якщо не можете вилити своє роздратування, наприклад, на керівника або якщо припускаєте, що ваш гнів тільки погіршить і без того напружену ситуацію. В результаті досягнете звільнення від гніву, нічим при цьому не ризикуючи.

«Заземлення» - уявіть: гнів входить у вас від опонента як пучок негативної енергії. Потім уявіть собі, як ця енергія відпускається в ноги і вільно іде в землю.

«Зменшення опонента у зрості» - уявіть собі, що під час спілкування ваш опонент настільки зменшується у зрості, що перетворюється в грудку бруду, в яку можете наступити, а голос його при цьому стає все слабкішими і слабкішими. В результаті він здасться менш значним і впливовим.

«Настрій» - візьміть кольорові фломастери або олівці і розслабленою лівою рукою почніть малювати будь-який малюнок: лінії, плями, фігури і т.п. Постарайтеся повністю зануритися в свої переживання, тобто вибрати і провести лінії відповідно до свого настрою, як би матеріалізуючи на папері свої переживання. Замалювавши весь аркуш паперу, переверніть його і на зворотному боці напишіть 8-10 слів, що відображають ваш настрій (переживання). Пишіть ті слова, які першими спадають на думку. Потім ще раз подивіться на малюнок, як би заново переживаючи свій стан, перечитайте слова і енергійно, із задоволенням розірвіть його, зімніть клаптики і викиньте у відро для сміття. Разом з викинутим малюнком ви рятуєтеся від поганого настрою і знаходите заспокоєння.
«Внутрішній промінь» - метод можна використовувати на початковій стадії роздратування, коли приходить порушення самоконтролю, зникає психологічний контакт у спілкуванні, з'являється відчуження. Для його виконання необхідно розслабитися і уявити такі картинки. У верхній частині виникає світлий промінь, який рухається зверху вниз і повільно освітлює обличчя, шию, плечі, руки теплим, рівним і приємним світлом. У міру руху променя розгладжуються зморшки, зникає напруга в області потилиці, послаблюються складки на лобі, «опадають» брови, «охолоджуються» очі, послаблюються затиски в кутках губ, опускаються плечі, звільняються шия і груди. Світлий внутрішній промінь створює зовнішність нової спокійної, упевненої і благополучної людини.

«Мій будинок» («моя кімната») - для реалізації цієї вправи необхідно сісти, розслабитися і почати будувати в уяві свій улюблений будинок або кімнату з видом на річку, озеро, ліс або ще кудись. Обставте його, як ви хочете, уявіть своє улюблене крісло. Запам'ятайте його і подумки зайдіть в нього відпочивати в будь-який час протягом дня.

«Побувши» в ньому 5-7 хвилин, ви відчуєте приплив сил. Запитайте себе: «Який урок я можу взяти з цієї ситуації, щоб бути підготовленими до аналогічних випадків в майбутньому? Як я можу бути впевненими в собі, якщо зіткнуся з подібним випадком знову?»Такий підхід допоможе звільнитись від негативних емоцій, оскільки навчить діяти грамотно в аналогічних ситуаціях і уникати стресу. Тут ми перерахували лише кілька методів. Виберіть найбільш прийнятні для себе. Регулярне використання їх приведе до того, що гнів і роздратування покинуть вас, а конфліктна ситуація і опонент можуть здатися незначними. Вони допоможуть вам продуктивно пройти через кризу і відчути себе більш врівноваженим і спокійним.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️