Перейти до основного вмісту

24 березня Міжнародний день боротьби з депресією

 

Щороку, 24 березня у всьому світі відзначається Міжнародний день боротьби з депресією. Засновники цього свята ставили за мету привернути увагу світової спільноти до проблем такого душевного захворювання як депресія.

ЩО ТАКЕ ДЕПРЕСІЯ?

Деперсія – це психологічний розлад, який характеризується тривалим (понад 2 тижні) пригніченим станом, втратою інтересу до повсякденних справ та справ, які раніше виконувались із задоволенням. Від цієї хвороби не застрахована жодна людина, проте жінки страждають на неї частіше, аніж чоловіки. 

Багатьох людей цікавить відповідь на питання: чому виникає депресія? Проте визначити одну конкретну причину цього захворювання неможливо. Адже воно є наслідком складних переплетень фізичних, психологічних та соціальних факторів.

Дуже часто передумовою розвитку депресії можуть стати критичні події у житті, такі як втрата близькою людини, стресова ситуація, травмована психіка. Своєю чергою депресія призводить до погіршення стресостійкості, нормального функціонування та ще більше погіршує життєву ситуацію, що ще більше посилює депресивний стан хворого. Таким чином людина попадає до замкнутого кола, вибратися з якого самостійно неможливо. 

До симптомів депресії можна віднести пригнічені почуття, відсутність щастя та радості, пониження фізичних можливостей, зменшення енергії, відчуття тривоги, порушення сну, погіршення концентрації уваги, проблеми з самооцінкою, почуття відчаю, суїцидальне мислення. Депресія має різні ступені розвитку: легка, середня та важка. Дуже важливо виявити депресивний стан на початкових стадіях, оскільки тоді видужати набагато легше.

ЯК ПОБОРОТИ ДЕПРЕСІЮ?

Депресія ніколи не пройде сама, якщо нею не займатися та не лікувати це захворювання. Поряд із сеансами психотерапії та медикаментозним лікуванням, яке призначається відповідним фахівцем, необхідно активно займатися собою. 

СТАТИСТИКА

Про те, що депресія – проблема глобальна, а не рідкісне захворювання, свідчать досить невтішні статистичні дані. Це ще більше посилює важливість Міжнародного дня боротьби з депресією, покликаний звернути увагу кожного на те, що депресією не можна нехтувати, що цей недуг потребує серйозного лікування.

Останні оцінки ВООЗ свідкують про те, що близько 350 000 000 людей на нашій планеті страждають від депресивних розладів. У 2005 році цей показник складав близько 240 000 000. 

За глобальними оцінками стану здоров’я мешканців планети рівень захворюваності депресивними станами у середньому складає 5% від загальної кількості населення нашої землі.

Через те, що проблемі не приділяється гідної уваги, хворі з психічними розладами не відчувають необхідної підтримки, бояться неприйняття суспільством, тому не звертаються до фахівців за медичною допомогою. В результаті, людина не тільки не повертається до нормального життя, але ще більше погіршує своє становище.

СТАТИСТИЧНІ ДАНІ В УКРАЇНІ

В нашій державі депресія – найпоширеніший розлад серед людей, що страждають психічними захворюваннями. Мешканці України страждають депресією на 30% частіше, ніж громадяни інших європейських країн. За даними Міністерства здоров’я України кількість хворих на цю психічну недугу з кожним роком зростають.

На сумну статистику впливають важкий соціально-економічний стан країни, а також останні події, пов’язані з пандемією коронавірусу. Як стверджують лікарі-психіатри кожен третій українець потребує кваліфікованої психіатричної допомоги. Проте за такою допомогою звертається кожен 50-й житель країни.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Безпечна поведінка підлітків в Інтернеті

  За даними міжнародного дослідницького проєкту  ESPAD , у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувались соціальними мережам. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.  Сучасні діти використовують Інтернет для шкільного та позашкільного навчання. За правильного використання мережа привчає до самостійного розв'язання задач, структурування великих потоків інформації, дотримуючись основних правил безпеки. КІБЕРБУЛІНГ ТА ЧАТ-БОТ "КІБЕРПЕС"    Кібербулінг – це цькування із застосуванням цифрових технологій. Кібербулінг може відбуватися в соціальних мережах, платформах обміну повідомленнями (месенджерах), ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через:            поширення брехні чи розміщення фотографій, які компрометують когось у соціальних мережах;           повідомлення чи погрози, які ображають когось або можуть завдати комусь шкоди.    За даними ЮНІСЕФ в Україні,

Сміх – як ліки, сміх – краще ліків

  Сміх – це чудовий подарунок людям від Матінки-природи, який вирізняє їх серед інших живих істот. Сміх є одним із механізмів адаптації людини до динамічних змін навколишнього середовища. Його неофіційно вважають показником душевного та фізичного здоров’я людини. Щира посмішка та радісний сміх стають сьогодні такими ж популярними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, здорове харчування та відмова від тютюну, алкоголю, наркотиків. Більше 2000 років тому Гіппократ в одному зі своїх творів звернув увагу на користь сміху та розглядав його як лікарський засіб. У ХVII ст. лікарі визнавали, що “прибуття в місто паяца дає користі для здоров’я більше, ніж десять навантажених ліками мулів”. Канадський лікар і філософ Вільям Ослер називав сміх музикою життя і радив сміятися щодня не менше 10 хвилин. Оздоровче значення сміху Реальне оздоровче значення сміху підтверджує той факт, що вже з 70-х рр. минулого століття цим питанням активно займаються вчені. Основоположником нау

Психологічна підтримка

Для отримання on-line консультації психолога необхідно заповнити електронну форму.  Відповідь буде відправлена на адресу електронної пошти, яку Ви вкажете. Для заповнення форми натисніть   СЮДИ Онлайн-консультації – початок вирішення Ваших проблем. Тут Ви можеш отримати професійну допомогу від психола без осуду й непотрібних порад. Якщо Вас щось турбує, неважливо що, або ж просто потребуєте підтримки – пишіть.  ❗️ Якщо тобі потрібна допомога і ти хочеш поговорити - НЕ МОВЧИ. Безкоштовно і конфіденційно  ❗️